Умовний строк та скасування штрафу: як на Донеччині карають "ухилянтів" від мобілізації

За даними на 4 січня 2024 року Національна поліція відкрила близько 9 тисяч кримінальних проваджень за фактом ухилення від мобілізації, проте до суду дійшла поки що лише третина.

"У Національній поліції на сьогоднішній день близько 9 тисяч кримінальних проваджень (за фактами ухилення від мобілізації – ред.), 2 600 таких справ уже направлено до суду. Це стаття 336 Кримінального кодексу України", – повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

Він зазначив, що спочатку протокол про адміністративне правопорушення складає співробітник ТЦК, а вже потім – якщо "ухилянт" починає міняти місце проживання та іншими способами ухиляється від мобілізації – ТЦК повідомляє про це поліцію, і вона в рамках кримінального провадження розслідує ці факти.

За словами начальника Печерського ТЦК Сергія Калугіна, покарання у цьому випадку настає залежно від скоєного правопорушення.

Наприклад, якщо військовозобов'язаний ухиляється від повістки для звірки військово-облікових даних, то нині щодо нього застосовується адміністративна відповідальність (штраф).

Якщо військовозобов'язаний пройшов медичну комісію і був визнаний придатним до служби, але уникнув наступної повістки для відправки до військової частини, то в такому разі настає кримінальна відповідальність. Це стаття 336 Кримінального кодексу України "Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період", згідно з якою "ухилянт" карається позбавленням волі на строк від 3 до 5 років. Але таке суворе покарання виноситься далеко не завжди.

Найчастіше призначається покарання у вигляді трьох років позбавлення волі. Далі, на підставі ст. 75 КК України, обвинувачений звільняється від відбування покарання із випробувальним строком 1-2 роки. З іншого боку, на нього покладаються зобов'язання, передбачені ст. 76 КК України:

- періодично з'являтися для реєстрації до уповноваженого органу;

- повідомляти уповноважений орган про зміну місця проживання, роботи чи навчання;

– не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом.

Ухилення від мобілізації не вважається тяжким злочином, тому суди часто йдуть назустріч обвинуваченим та замінюють реальний строк умовним.

"ОстроВ" вирішив з'ясувати, як суди Донецької області карають за ухилення від мобілізації.

Реальні справи

У Єдиному державному реєстрі судових рішень вдалося знайти менше ніж 30 вироків за статтею 336 КК "Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період", які винесли суди Донецької області з початку повномасштабного вторгнення. Загалом в Україні таких вердиктів було 1780.

Варто уваги, що серед усіх вироків, винесених судами Донецької області, немає жодного реального строку – всі вони замінені на випробувальний (умовний).

В основному вироки стосуються випадків, коли військовозобов'язаний пройшов військово-лікарську комісію, був визнаний придатним до служби, але або відмовився від "бойової" повістки, або не з'явився за нею. Як правило, в суді обвинувачені говорять про страх або посилаються на своє віросповідання.

На початку січня 2023 року житель Донеччини після оголошення загальної мобілізації пройшов військово-лікарську комісію, яка визнала його придатним до військової служби. Того ж дня під підпис він отримав "бойову" повістку. Однак у призначений день не прибув.

Допитаний у судовому засіданні обвинувачений повністю визнав свою провину та зазначив, що досі до військкомату він не прибув, оскільки злякався. Крім того, його громадянська дружина хворіла і потребувала його допомоги.

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області призначив йому три роки ув'язнення, який замінив на два роки випробувального терміну.

Ще один примітний випадок стався у січні 2023 року, коли чоловік, будучи військовозобов'язаним та придатним до військової служби, відмовився від проходження служби з мобілізації, посилаючись на своє віросповідання.

У судовому засіданні він визнав свою провину, наголосивши, що строкової служби не проходив, бойового досвіду немає. У грудні 2022 року він мав намір працевлаштуватись у ТОВ "Краснолиманське", для чого взяв обхідний лист. Також йому необхідно було надати інформацію про військовий облік, у зв'язку з чим він прибув до військкомату, де пройшов медичну комісію, за висновком якої його було визнано придатним до військової служби.

Тоді ж чоловікові повідомили про подальший виклик у військкомат для відправки з мобілізації у військову частину.

"Не будучи готовим боротися і не маючи підстав для відстрочення або звільнення його від військової служби, він написав заяву про відмову від проходження військової служби у зв'язку з віросповіданням, за що пізніше щодо нього було порушено кримінальне провадження. Пояснює, що свою провину повністю усвідомлює, розуміє, що без поважних причин ухилився від призову і щиро в цьому кається. Просив врахувати, що він на утриманні має двох малолітніх дітей та сім'я потребує його присутності", – йдеться у рішенні Димитрівського міського суду (м. Мирноград, Донецької області) .

В результаті суд визнав його винним та призначив покарання у вигляді трьох років позбавлення волі, яке замінили на один рік умовного строку.

До суду доходять справи і з обмежено придатними військовозобов'язаними.

Наприклад, мешканця Донецької області ще у 2009 році було визнано непридатним до військової служби у мирний час та обмежено придатним у воєнний час з діагнозом плоскостопості обох стоп другого ступеня з артрозними змінами. Відповідно до цього рішення, його звільнили від призову на строкову військову службу та зарахували до запасу з передачею на військовий облік військовозобов'язаних.

Після повномасштабного вторгнення його знову направили на проходження військово-лікарської комісії, де його було визнано обмежено придатним до військової служби у воєнний час. Пізніше йому вручили нову повістку "для відправки на мобілізацію та подальшого проходження військової служби до ЗСУ". Чоловік від отримання повістки відмовився, вказавши про цей факт у розписці. В результаті суд визнав його винним та призначив покарання у вигляді трьох років позбавлення волі, яку замінили на один рік умовного строку.

Ще один випадок, що вартий уваги, стався влітку 2023 року з водієм ТОВ "Донбаська транспортна компанія", яка працює на прифронтовій території, але вже кілька місяців не може домогтися затвердження списків на бронювання від мобілізації.

Чоловік у суді розповів, що працює водієм на підприємстві критичної інфраструктури, його робота полягає у перевезенні породи для обслуговування Курахівської збагачувальної фабрики, яка фактично перебуває на лінії бойових дій, тому на підприємстві звільнилося багато працівників через небезпеку робіт. На початку серпня 2023 року його безпосередній керівник наказав усім працівникам пройти медкомісію у військкоматі. Він пройшов таку комісію та був визнаний придатним до військової служби. Там йому вручили повістку про явку наступного дня до ТЦК, де виписали "бойову повістку", від якої він відмовився на місці (його дружина була у від'їзді, а він був із неповнолітньою дочкою).

Підсудний визнав, що «він здоровий, не заброньований, але якщо перестане працювати, це буде погано для критичної інфраструктури через сильний кадровий дефіцит на підприємстві. На одну машину потрібно два працівники, але він працює один. Замість 20 водіїв працюють 10. Підприємство ще влітку подавало списки на бронювання, але досі це питання не вирішене. Напевно, якби йому вручили повістку, він пішов би служити. У скоєному щиро кається", – йдеться у вироку Димитрівського міського суду (м. Мирноград) Донецької області.

Суд взяв до уваги те, що чоловік раніш не був судимий, за місцем проживання негативні відомості відсутні, він одружений і має на утриманні неповнолітню дочку.

Суд визнав його винним та дав три роки позбавлення волі, який замінив на два роки умовного строку.

Суди Донецької області настільки лояльні до рішень щодо порушення мобілізації та військового обліку, що можна знайти справи, коли вони скасовують штрафи військкоматів з інших областей.

Так, у листопаді 2023 року донеччанин привіз власним автомобілем вантаж до Чернівецької області. Під час стоянки у черзі на розвантаження до нього підійшов співробітник Чернівецького ТЦК та СП, попросив пред'явити паспорт та ІПН. Потім співробітник військкомату наказав чоловікові пройти за ним до шостого відділення Чернівецького ТЦК та СП для проходження медичної комісії.

Чоловік, у свою чергу, пояснив, що не може залишити автомобіль із вантажем, який стоїть у черзі на розвантаження. Крім того, він розповів, що зареєстрований у Слов'янську Донецької області, де і перебуває на обліку у ТЦК, а тому має проходити ВЛК за місцем реєстрації.

Незважаючи на це пояснення, офіцери ТЦК примусово доставили чоловіка до місця проходження ВЛК у м. Чернівці.

"Перебуваючи у приміщенні ВЛК, позивач відмовився від його проходження та зазначив, що може отримати направлення для проходження ВЛК або повістку про виклик", – йдеться у судовому рішенні.

Після цього стосовно чоловіка було складено адміністративний протокол за ч.2 ст.210 КУпАП, а пізніше рекомендованим листом він отримав постанову про притягнення до адміністративної відповідальності. За відмову у проходженні ВЛК йому було виписано штраф у розмірі 850 гривень.

Щоправда, чоловік не погодився з таким рішенням і спробував його оскаржити у Слов'янському міськрайонному суді Донецької області. Внаслідок розгляду справи суд став на захист донеччанина, скасував рішення Чернівецького ТЦК про адміністративне правопорушення та закрив справу.

Якщо суди Донецької області виносять досить м'які вироки із випробувальним (умовним) терміном, то в інших регіонах за ухилення від мобілізації можна отримати реальний строк.

Наприклад, на Житомирщині уродженця Донеччини, який працює комплектувальником проводів, було засуджено на три роки в'язниці за ухилення від мобілізації.

Так, 1 вересня 2022 року чоловік пройшов медкомісію, його визнали придатним, проти чого він не заперечував. Однак через 10 днів він не з'явився на пункт збору військовозобов'язаних для відправлення до Збройних Сил України.

Незважаючи на те, що чоловік повністю визнав свою провину, Новоград-Волинський суд Житомирської області "не визнав пом'якшувальною обставиною каяття обвинуваченого". І це тоді, коли на обставині, яка пом'якшує покарання і яка може стати підставою умовного строку, наполягала сторона звинувачення.

"Відсилання сторони обвинувачення в обвинувальному акті на щире каяття як пом'якшувальну відповідальність обставину суд визнає необґрунтованою, оскільки в його діях відсутні реальні ознаки каяття", – йдеться у рішенні суду.

Апеляційний суд Житомирської області залишив вирок суду першої інстанції без змін.

У лютому 2023 року на Волині було засуджено на три роки уродженця Соледара (Донецька область) за ухилення від мобілізації. Чоловік раніше пройшов медкомісію, був визнаний придатним, але наступну повістку він проігнорував.

У суді він пояснив, що не прибув для проходження військової служби під час мобілізації, оскільки раніше був поранений у Соледарі та втратив усе нажите майно. Незважаючи на те, що обвинувачений визнав свою провину і розкаявся, а в досудовому звіті орган нагляду вважав за можливе призначення покарання у вигляді умовного терміну, суд таки дав чоловікові реальний термін у вигляді трьох років позбавлення волі.

Зазначимо, що наявність судимості за статтею 336 Кримінального кодексу України не є перешкодою для подальшої мобілізації.

"У Міністерстві оборони підкреслили, що якщо громадянина було раніше засуджено до позбавлення волі за скоєння нетяжкого злочину, у тому числі зі звільненням від відбування покарання, і перебуває у військовому запасі і не є заброньованим в установленому порядку на період мобілізації, то такий громадянин підлягає призову на військову службу під час мобілізації", – пише "Судово-юридична газета".

Посилення

Наприкінці минулого року разом із гучним законопроєктом про посилення мобілізації Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкт №10379 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за військові правопорушення".

Уряд пропонує суттєво підвищити штрафи для порушників правил військового обліку та мобілізації.

Так, у Кодексі України про адміністративні правопорушення пропонується поновити такі норми:

1) Порушення призовниками, військовозобов'язаними, резервістами правил військового обліку – спричиняє накладення штрафу від 8500 до 17000 гривень (нині від 510 до 8500 грн).

2) За порушення законодавства про оборону, військовий обов'язок та військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію вводиться штраф у розмірі 34 000 – 85 000 грн, а в умовах особливого періоду – 153 000 – 204 000 грн.

3) Особи, які порушили законодавство про оборону, військовий обов'язок та військову службу, правила військового обліку, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, під час дії особливого періоду можуть бути затримані на строк до трьох годин для складання протоколу, а в необхідних випадках для встановлення особи та/чи з'ясування обставин правопорушення – до трьох діб.

Але найсуворіше нововведення полягає в тому, що за ухилення від призову на військову службу з мобілізації, у тому числі за відмову від проходження медичного огляду, пропонується карати позбавленням волі на строк від 3 до 5 років. Нагадаємо, що наразі відмова від ВЛК карається штрафом, а кримінальна відповідальність настає лише після проходження медогляду та отримання "бойового" порядку денного.

Незважаючи на те, що уряд відкликав законопроєкт про мобілізацію, який вирішили доопрацювати, цей документ про підвищення штрафів та посилення покарань не було відкликано. Профільний комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності ще не розпочинав його розгляд, тож поки що рано судити про те, в якому вигляді він буде прийнятий.

Співрозмовник "ОстроВа" в монобільшості зазначив, що в кулуарах законопроєкт розкритикували багато нардепів, тому на нього, швидше за все, чекають зміни.

"Особливо зачепила стаття про затримання на три доби. Розмір штрафів і справді потрібно збільшити, з цим ніхто не сперечається, а ось інші положення, швидше за все, будуть або скасовані, або скориговані. Законопроєкт поки не на слуху, уся увага прикута до головного закону про мобілізацію. Коли його проголосують, черга дійде і до штрафів із затриманнями. Раніше весни цього точно не буде", – зазначив він.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті